Nieuws/Binnenland
1122406
Binnenland

Tv-producenten betichten politie van censuur

Het is pure censuur dat de politie alleen nog toestemming geeft voor het gebruik van onder meer officiële politieuniformen in tv-series, als dat bijdraagt aan het imago van de politie. Dat betoogde advocaat Bas le Poole woensdag bij de rechtbank in Amsterdam.

„Vooraf invloed uitoefenen op de inhoud van tv-uitzendingen is in strijd met de vrijheid van meningsuiting”, benadrukte de raadsman. Hij deed dat in een door de Vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP) aangespannen kort geding tegen de Nationale Politie.

Zo kregen de makers van de SBS6-serie Dokter Tinus vlak voor de start van de opnames van het tweede seizoen te horen dat de sullige dorpsagent Ken (Tygo Gernandt), geen officieel politieuniform mag dragen. Ook mag hij niet in een politieauto rondrijden omdat de „uitstraling en werkwijze van het karakter volgens de Staat niet overeenkomen met de wijze waarop een agent dient te functioneren”.

„Dokter Tinus is geen documentaire, maar een dramaserie waarin karakters worden uitvergroot en situaties aangedikt”, zeiden de eisers. „Dat heeft geen invloed op het imago van de politie.”