Nieuws/Binnenland
1122412
Binnenland

RvS: zorgen om handhaving tabaksverbod

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat er te makkelijk vanuit dat de nieuwe regels om geen tabak meer te verkopen aan kinderen onder de 18 jaar, zullen worden nageleefd. Dat stelt de Raad van State woensdag.

Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering blijkt dat jongeren onder de 16 jaar er nu al vaak in slagen om tabak te kopen bij tankstations en tabakszaken als ze een poging doen. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat jongeren onder de 18 jaar dit niet zal lukken als de leeftijdsgrens wordt verhoogd.

De Raad vindt dan ook dat Van Rijn in de toelichting van zijn wetsvoorstel meer aandacht moet besteden aan de handhaving. De staatssecretaris heeft inmiddels aangegeven dat hij nader zal ingaan op de verbetering van de handhaving.

Het kabinet wil dat jongeren onder de 18 jaar vanaf 1 januari 2014 geen alcohol en tabak meer kunnen kopen. Met de maatregelen hoopt het kabinet dat minder jongeren vroeg beginnen met drinken en roken. Van Rijn wil de verboden op alcohol en tabak tegelijk in laten gaan, omdat dit goede voorlichting aan gemeenten, horeca en sportclubs makkelijker maakt. Op die manier wordt de boodschap alleen maar duidelijker, vindt hij.

De Tweede Kamer moet hier nog mee instemmen. Een deel van de Kamer vindt dat de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol al per 1 juli omhoog kan, omdat alle voorbereidingen voor het verbod al zijn getroffen.