Nieuws/Binnenland
1122422
Binnenland

Polderjihadisten blijven afreizen

Vanuit Nederland doen de moeders van jihadstrijders hartverscheurende pogingen om hun kinderen over te halen terug te keren uit Syrië. Zoals de moeder van de 21-jarige Sofian M. uit Zeist, die 28 januari zijn ouderlijke woning verliet, zogenaamd voor een dagtripje naar Duitsland.

Deze Marokkaanse jongen reisde in het geniep met een Marokkaanse vriend uit Driebergen-Zeist naar Syrië. De moeder doet een oproep aan haar zoon en alle andere Nederlandse jongeren om terug te keren naar huis. Sofian die rond de jaarwisseling zijn baard liet groeien radicaliseerde in korte tijd.  Ook familieleden van de 20-jarige jihadist Jordi de Jong uit Delft smeken hem om terug te keren.

Volgens terreurdeskundigen zijn echter veel jongeren bereid te sterven. „Hun dood is misschien een schok voor de familie. Maar de jongens zelf weten exact wat hen wacht. Er staan complete handleidingen online wat ze kunnen verwachten van de oorlog in Syrië, wat je op orde moet hebben, dat soort dingen. En dat ze niet terugkeren, is iets waar ze zich bij hebben neergelegd, lang voordat ze die beslissing namen.”

Doden

In Syrië zouden volgens onbevestigde berichten drie Marokaans-Nederlandse twintigers zijn gedood. Duidelijkheid over het dodental komt er nooit. Geen enkele instantie registreert wanneer, waar en onder welke omstandigheden Nederlandse jihadi’s sterven. Problematisch is dat doden haastig worden begraven. Nabestaanden krijgen geen formele bewijzen, alleen vluchtige condoleances via sociale media.

Vanuit Nederlandse moslimhoek klinkt steeds meer kritiek op de jihadi’s, die worden weggezet als godsdienstwaanzinnige pubers. Volgens imam sjeik dr. Rachid Nafi van de Haagse As-Soennahmoskee, gepromoveerd op het onderwerp ’jihad’, zijn de strijders „misleid door afgedwaalde figuren en groeperingen”.

Liegen

Imam Nafi doelt op radicaalislamitische organisaties als Straat-Dawah, Behind Bars, Shariah4Holland en de in Duitsland verboden Millatu Ibrahim, die in Nederland openlijk opereert. „Het fanatisme van de jongeren drijft hen tot rigoureuze en roekeloze besluiten. Zij maken zich hierdoor schuldig aan meerdere religieuze overtredingen, zoals het liegen tegen hun eigen ouders. Zij vertellen hun vaak dat zij op reis gaan, en houden de waarheid achter. De ouders moeten later via andere wegen vernemen dat het kind ergens is gaan strijden of zelfs dood is gegaan”, aldus Nafi.

Ook de Tilburgse sjeik Ahmed Salam waarschuwt dat de jihadjongeren gehersenspoeld worden: „De Syrische geleerden hebben niemand gevraagd om hun richting op te komen. Zij waarschuwen hier zelfs tegen. Het is een feit dat de mensen daar behoefte hebben aan hulp, maar niet in de vorm van mankracht. De komst van dit soort jongeren wordt door hen juist als last ervaren!", benadrukt Salam.

Nieuwe aanwas

Op de Nederlandse ‘Rogier’ hebben al die waarschuwingen geen effect. De jongen bekeerde zich nog maar twee jaar terug tot de islam, maar hij is nu al zover geradicaliseerd dat hij op het punt staat af te reizen naar Syrië om daar te vechten. Hij ziet dat als zijn plicht, zo vertelt hij woensdagavond in het EO-programma De Vijfde Dag. ,,Ik hoop me aan te sluiten bij Jabhat al-Nusra, een islamitisch verzetsleger in Syrië.”