Nieuws/Buitenland
1122438
Buitenland

Abu Qatada mag in Groot-Brittannië blijven

De Britse regering mag de radicale moslimgeestelijke en terreurverdachte Abu Qatada nog altijd niet uitzetten. Dat heeft de rechter woensdag besloten.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May had hoger beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing van de rechter die de uitlevering van Qatada verbood, maar zonder het gewenste resultaat.

De controversiële Jordaniër vroeg in 1993 politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil Qatada al jaren uitwijzen omdat hij een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Hij zou onder meer banden hebben gehad al-Qaeda.

Jordanië wil de radicale geestelijke berechten. De Britse rechters vinden echter dat de Jordaniër niet aan zijn vaderland kan worden uitgeleverd, omdat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen. Bewijsmateriaal tegen hem zou zijn verkregen door marteling. Qatada zit in de gevangenis. In november was hij vrijgelaten, maar in maart belandde hij opnieuw in de cel omdat hij de voorwaarden voor zijn borgtocht zou hebben geschonden.