Nieuws/Buitenland
1122439
Buitenland

Duitse paasmarsen tegen wapenexport en drones

De traditionele paasmarsen in Duitsland zijn dit jaar gericht tegen de wapenexport en het gebruik van drones, onbemande vliegtuigjes, in Duitsland.

Volgens de coördinerende organisatie zijn er tot en met tweede paasdag ongeveer 80 manifestaties. Het gaat niet alleen om demonstraties en manifestaties, maar ook om fietstochten, wandeltochten en vredesfeesten. Over het aantal verwachte deelnemers willen de organisatoren geen uitspraken doen.

De deelnemers gaan ook waarschuwen voor een oorlog tegen Iran. Zij zullen pleiten voor een vreedzame oplossing van de conflicten in onder meer Mali en Syrië. Vorig jaar namen duizenden mensen aan de manifestaties deel, maar bij sommige kwamen slechts enkele honderden personen opdagen.

Volgens het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri was Duitsland in de jaren 2008 tot en met 2012 de op twee na grootste wapenexporteur in de wereld. De organisatoren vrezen dat het EU-wapenembargo tegen Syrië wordt opgeheven, waardoor de strijd daar met onder meer Duitse wapens verder escaleert.

De paasmarsen zijn geworteld in de protesten tegen de kernbewapening tijdens de Koude Oorlog, waaraan in 1989 een einde kwam. In 1968 en 1983 bereikten de marsen met honderdduizenden deelnemers hun hoogtepunt.