Nieuws
1122486
Nieuws

'Contant geld is ontzettend smerig'

Euro´s bevatten gemiddeld 26.000 bacteriën. Voor biljetten ligt dit aantal op 11.000, genoeg om infecties te verspreiden en ziektes te veroorzaken, blijkt uit Brits onderzoek.

Gemiddeld zitten 26.000 bacteriën op Europees geld, blijkt uit onderzoek van de Oxford University in opdracht MasterCard. Bij bankbiljetten is dit minder, maar nog wel genoeg om infecties te verspreiden en ziektes te veroorzaken, geeft professor Ian Thompson aan. De universiteit testte 25 bankbiljetten en 6 verschiillende munteenheden in het laboratorium.

'Viezer dan bibliotheekboeken'

In het onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten zich bewust zijn van de smerigheid van geld. Meer dan de helft (56 procent) verwacht dat contant geld de meeste bacteriën bevat van voorwerpen die ze dagelijks gebruiken. Viezer dan roltrapleuningen, knoppen op betaalautomaten in de winkel en bibliotheekboeken.

MasterCard pleit naar aanleiding van het onderzoek voor meer gebruik van elektronisch geld. Eerder onderzoek van de Universiteit van Londen toonde aan dat ook creditcards ziekmakende bacteriën bevatten en dat er drie keer zo veel bacteriën per vierkante centimeter op een creditcard zitten als op een wc-bril.