Nieuws
1122498
Nieuws

Beurzen in spanning over Italië

De internationale financiele markten kijken met grote spanning naar de uitslagen van de Italiaanse verkiezingen, nu met name de strijd om de macht in de Senaat nog volledig open ligt. Nadat de eerste polls op een overwinning van de centrumlinkse leider Bersani wezen is voormalig premier Silvio Berlusconi met een opmars bezig.

Het enthousiasme over de eerste uitslagen op de rentemarkten bleek echter van korte duur. Kort na de exitpolls was de rente op tienjarige staatsobligaties met 17 basispunten gedaald, nog geen half uur later was dat nog maar 7 basispunten.

Ook de vreugde op de Italiaanse beurs werd snel getemperd. Waar bankaandelen eerst nog 5 tot 6% hoger noteerden, zakten de koerswinsten terug naar 0,6 tot 1%. De hoofdgraadmeter zag de winst snel slinken van ruim 3% tot -0,2%.

Financiële markten vreesden de terugkeer van Berlusconi als premier. Dat lijkt met deze voorlopige resultaten uitgesloten, maar Centrumrechts gaat wel aan de leiding in het Senaat met 31,6%, waar Bersani nog op 29,4% blijft steken. Wanneer Bersani alleen een meerderheid heeft in de Kamer van Afgevaardigden, wordt het zeer moeilijk om daadkrachtig op te treden. Een stabiele coalitie lijkt dus nog ver weg.

Beleggers hopen op een stabiele regering in Italië die doorgaat met de hervormingen en bezuinigingen die door Mario Monti zijn gestart. Monti lag echter vooral in het buitenland goed, in eigen land namen de kiezers hem de hogere belastingen en bezuinigingsdruk kwalijk.

De daadwerkelijke uitslag van de verkiezingen wordt waarschijnlijk pas morgen bekend. In een aantal cruciale regio's is de partij van Bersani nog in een enk-aan-nekrace verwikkeld met het centrumrechtse kamp van ex-premier Berlusconi.