Nieuws/Binnenland
1122505
Binnenland

Erfgenamen kiezen woz-waarde

Ik heb voor erfgenamen die in 2010 of 2011 een woning hebben geërfd een belangrijke aanvulling op een eerdere column .

In die column schreef ik dat alleen erfgenamen die een huis erven in 2012 (of in volgende jaren) kunnen kiezen welke waarde voor de woz belasting zij voor deze woning vermelden in de successieaangifte. Zij kunnen de waarde overnemen van de woz-aanslag van het jaar van overlijden (2012) of het jaar erop (dus 2013).

Erfbelasting betalen

Dus iedereen die in 2010 of 2011 een huis heeft geërfd, moet zich aan de regel houden dat erfbelasting betaald moet worden over de waarde zoals vermeld op de woz-aanslag van het jaar van overlijden (dus 2010 dan wel 2011).

De rechter in Haarlem heeft recent een uitspraak gedaan waaruit geconcludeerd kan worden dat ook bij een erfenis die in 2010 of 2011 is opengevallen, de erfgenamen kunnen kiezen om de woz-waarde te vermelden van het jaar na het overlijden.

Bezwaarschrift

Ik raad u aan om, als u in deze categorie erfgenamen valt, een verzoek of bezwaarschrift te sturen aan de belastinginspecteur. Daarin kunt u dan aangeven dat u zich daarbij basseert op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. ( De uitspraak is hier te vinden op de website Rechtspraak.nl . Het is verstandig om het zaaknummer AWB 11/5838 en 11/5839 te vermelden bij uw bezwaarschrift.)

Of u nog op tijd bent en of het succes heeft durf ik u niet te garanderen. Maar niet geschoten is altijd mis en u hoeft hiervoor geen adviseur (notaris of fiscalist) in te huren. U kunt dit zelf regelen.