Nieuws/Binnenland
1122526
Binnenland

Kamer wil snel hulp slachtoffers misbruik

De Tweede Kamer wil dat de hulpverlening aan mensen die slachtoffer zijn geworden van misbruik in de jeugdzorg zo snel mogelijk op gang komt. Ook met de afwikkeling van de schadeclaims moet haast worden gemaakt Dat bleek woensdag bij een bespreking van het rapport van de commissie-Samson in de Kamer. Deze commissie heeft onderzoek gedaan naar seksueel misbruik onder de kinderen die in de periode 1945-2010 door de overheid in een instelling of pleeggezin zijn geplaatst.

Het kabinet heeft al toegezegd dat het de meeste aanbevelingen van de commissie om misbruik in de toekomst te voorkomen, zal overnemen. Ook heeft het excuses aangeboden aan de slachtoffers.

De Kamer is daar blij mee, maar wil wel de vinger aan de pols houden. Ze zal waarschijnlijk unaniem een motie aannemen om dat tot uitdrukking te brengen, kondigde VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg aan.

De Kamer wil ook dat slachtoffers makkelijk inzage kunnen krijgen in hun dossiers. Vera Bergkamp van D66 wil dat instellingen de instructie krijgen dat ze moeten meewerken als een slachtoffer daarom vraagt.

De commissie onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson concludeerde vorig jaar oktober dat kinderen in instellingen veel vaker slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik dan kinderen in pleeggezinnen. De overheid wist van het misbruik, maar ondernam geen actie. Ook de sector bleef in gebreke.