Nieuws
1122530
Nieuws

Tegenslag voor 'eigenaar' Facebook

Paul Ceglia is niet de rechtmatige eigenaar van de helft van profielensite Facebook en de zaak die hij tegen het bedrijf heeft aangespannen, moet dan ook gestopt worden. Dat stelt adviserend rechter Leslie Foschio in zijn advies aan collega Richard Arcara, die de zaak behandelt.

Ceglia diende in 2010 een aanklacht in. Hierin stelde hij dat hij in 2003 Facebook-oprichter Mark Zuckerberg had ingehuurd voor programmeerwerk aan zijn webdienst StreetFax. Kort hierna besloot hij ook geld te investeren in wat toen nog The Facebook heette.

Het contract hiervoor, dat hij in de zaak als bewijs aanvoerde, blijkt nu echter vals te zijn. Rechter Foschio noemde het een 'recent geproduceerde fabricatie'. In het 155-pagina's tellende rapport stelt hij dat het 'bewijs' van Ceglia bijzonder veel fouten en inconsistente gegevens bevat.

Dat dit bewijs vals is, is geen grote verrassing. In oktober werd Ceglia nog aangeklaagd voor fraude omtrent het contract en verschillende brieven en emails die, zo blijkt nu, ook vals zijn.