Nieuws/Binnenland
1122607
Binnenland

Top Gevangeniswezen vreest meer recidive

De top van het Gevangeniswezen heeft grote twijfels over het detentieplan van staatssecretaris Teeven (Justitie).

De leiding waarschuwt voor meer recidive, grote problemen door het wegbezuinigen van reservecellen en zegt dat de opbrengsten van de bezuinigingen veel minder positief zijn dan voorgespiegeld.

Dat blijkt uit een intern advies dat circuleert binnen de top van het Gevangeniswezen en onder de vestigingsdirecteuren van justitiële inrichtingen. De nota dateert van eind vorige maand.

Thuis zitten

De staatssecretaris wil de komende vijf jaar in totaal dertig inrichtingen sluiten. Veel meer veroordeelden moeten hun straf thuis door middel van elektronisch toezicht uitzitten en in voorarrest wordt het regime een stuk strenger. Deze gedetineerden mogen niet meer hun cel uit om te werken en zitten per dag 20 uur achter de celdeur. Voorarrest kan meer dan een jaar duren.

Door zo’n lange periode in voorlopige hechtenis nieuwe stijl zullen volgens de directeuren meer verdachten de gevangenis slechter verlaten dan ze er ingingen. Ook neemt de kans dat gevangen eenmaal buiten opnieuw in de fout gaan toe. De door justitie gewenste 25 procent daling van het recidivecijfer zal niet worden gehaald.

Lees meer in De Telegraaf.