Nieuws/Binnenland
1122627
Binnenland

Nauwelijks verdringing door zzp'ers

De verdringing van reguliere arbeidsplaatsen door zogenoemde ’schijnzelfstandigen’ is veel kleiner dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics (ESE) in Rotterdam.

Omgerekend zijn maximaal 15.000 van de ongeveer 760.000 zelfstandigen zonder personeel eigenlijk verkapte vaste werknemers. Dit komt neer op hooguit twee procent van de zzp’ers die zich hier structureel en doelbewust aan schuldig maakt, en dan doorgaans op verzoek van de baas. Vijf tot vijftien procent van hen heeft hier in min of meerdere mate ervaring mee.

Bescherming

Schijnzelfstandigen fungeren op dezelfde wijze als vaste werknemers, maar doen dat als zzp’er tegen aanzienlijk lagere werkgeverskosten en met veel minder bescherming.

Soms keren ex-werknemers als zzp’er terug, in de bouw zijn het juist Bulgaren en Roemenen die zich inschrijven bij de KvK om vervolgens als vaste werknemer te worden ingezet. Dit tot grote ergernis van minister Kamp van Economische Zaken en de vakbonden die het tot speerpunt maakten.

Beperkt

Het probleem blijkt nu dus veel minder groot dan werd aangenomen. Volgens de ESE-onderzoekers is de „economische betekenis van schijnzelfstandigheid beperkt”.