1122816
Binnenland

Metrostation als galerie

Kunst in Noord/Zuidlijn

Het kost wat - ruim 3 miljard euro - en het moet nog tot 2017 duren, maar dan rijdt de Noord/Zuidlijn toch echt onder Amsterdam door. Dit voorjaar al bepaalt het grote publiek wat er aan kunst in de metrostations te zien zal zijn. Tot en met 14 april exposeren 23 kunstenaars hun ontwerpen voor de stations in een 'Pop-Up Expo' in gebouw Duintjer.

Voor elk station hebben drie of vier kunstenaars een ontwerp gemaakt. Per ontwerp kunnen bezoekers aangeven wat ze ervan vinden. Hoe u uw mening kunt geven, vertelt Hoite Detmar, directeur omgeving en reizigers van de Noord/Zuidlijn.

"Ik ben heel benieuwd wat de mensen die de stations straks gaan gebruiken van de kunstwerken vinden. Hoe ze hun mening geven maakt eigenlijk niet zoveel uit. Op de Pop-Up Expo kan iedereen een reactie achterlaten, maar mensen mogen ook reageren op www.hierzijnwij.nu of www.amsterdam.nl/noordzuidlijn. Ze mogen mailen of twitteren. We nemen alles mee. Ik hoop dat er een levendige discussie losbarst."

Volgens Detmar worden de stations echt voltooid met kunst. "De ontwerpen van Benthem Crouwel voor boven- en ondergronds zijn prachtig en sober. De kunstwerken kunnen de stations nog een diepere laag geven. Kunst geeft ze ieder een eigen en herkenbaar gezicht. Het zorgt er mede voor dat ze meer worden dan alleen functionele plekken waar mensen in en uit de metro stappen. Bovendien is het een mooie Amsterdamse traditie. Kunst siert ook al 35 jaar stations van de Oostlijn."

De ontwerpen zijn zeer gevarieerd. Van een klassiek aandoende wandschildering die Jan van de Pavert bedacht voor de verdeelhal onder het Centraal Station, tot reusachtige klokken voor station Noorderpark, ontworpen door Job Koelewijn.

Reisgidsen

"Dat we zoiets met een metrolijn in beweging kunnen brengen, vind ik bijzonder", zegt Detmar. "Het zou natuurlijk prachtig zijn als de Noord/Zuidlijn straks in de reisgidsen wordt vermeld. Niet alleen omdat het een snelle en prettige manier is om de stad te doorkruisen, maar ook vanwege de stations die door hun prachtige ontwerp en verrassende kunstwerken de moeite waard zijn om even binnen te lopen. Ook wanneer je de metro niet wilt nemen."

Na de discussie maakt een adviescommissie onder voorzitterschap van oud-wethouder Saskia Bruines de uiteindelijke keus. Hierin zitten kenners, maar ook iemand van het GVB en een lid van de actieve Reizigersadviesraad. De commissie-Bruines heeft per station drie of vier kunstenaars geselecteerd en ze naast een aantal eisen als veiligheid, per station een thema meegegeven.

De commissie geeft advies aan het college van burgemeester en wethouders. In dat advies worden de meningen van de Amsterdammers meegenomen.

Daarna krijgt per station één kunstenaar (of duo) de opdracht. De ontwerpen die nu worden gepresenteerd, zijn voor zes van de zeven stations. Vijzelgracht neemt een aparte plek in, aangezien daar het Ramses Shaffy Art Project van start is gegaan, een initiatief van Nigaio Wijnen en Rob Jansen. Hun idee was de overleden zanger via kunst te verbinden aan dit nieuwe station van de Noord/Zuidlijn.

De Pop-Up Expo in gebouw Duintjer, Vijzelstraat 72, is open van 12.00 tot 20.00 uur, 7 dagen per week. De toegang is gratis.

Afgelopen weekend mochten geïnteresseerden een wandeling door de gloednieuwe tunnel maken. De openstelling was zo'n groot succes dat de tour snel was volgeboekt. Iedereen die geen kaarten meer kon bemachtigen, krijgt in het voorjaar een nieuwe kans. Wanneer de tour plaats zal vinden, valt te zijner tijd op hierzijnwij.nu te lezen.