Nieuws/Binnenland

Uw goud verkopen voor veel geld

Door Bernard Vogelsang

De goudinkoopbedrijven waar u sieraden en munten kunt verkopen voor contant geld schieten uit de grond. Hoe krijgt u een goede prijs voor uw goud?

Goud- en zilverhandelaar Daniel Kleen ziet veel mensen in zijn winkel in Katwijk aan Zee langskomen die worden gelokt door de hoge goudprijs, die in de afgelopen zeven jaar is verviervoudigd. Zij hebben vaak juwelen uit een erfenis jarenlang in huis laten liggen, maar besluiten die nu in klinkende munt om te zetten. Anderen verkopen hun gouden voorwerpen omdat zij vanwege de crisis krap bij kas zitten. „Maar niemand loopt natuurlijk met zijn armoede te koop. Wel hoor ik sommigen soms zeggen dat het leven duur voor ze is geworden”, vertelt de eigenaar van Kleen Edelmetalen.

 

Gouden tipsNiet iedere klant is echter even goed voorbereid als hij zijn goud komt aanbieden. Volgens Kleen is dat wel nodig. „Bij de bakker en de slager waar je regelmatig komt, weet je waar je aan toe bent. Maar goud verkopen doe je maar één of twee keer in je leven”, legt hij uit. Om een eerlijke prijs voor uw waardevolle voorwerpen te krijgen, zijn daarom de volgende ’gouden’ tips van belang:

Meten = wetenWeeg het goud dat u wilt verkopen eerst thuis op een keukenweegschaal. Dan hoeft u later niet af te gaan op de blauwe ogen van de goudhandelaar. Eis bij de inkoper altijd dat het edelmetaal in uw aanwezigheid wordt gewogen en niet wordt meegenomen naar een achterkamertje.  

KaraatstempelKijk van tevoren of u op het goud een stempel van het karaat kunt vinden. Als er ’585’ op staat, betekent dat 14 karaats, oftewel 58,5 procent goud. Ook de getallen 750 (18 karaats, 75 procent goud), 833 (20 karaats, 83 procent goud), 916 (22 karaats, 92 procent goud) en 1000 (24 karaats, 100 procent, puur goud) komen voor. Aan de hand van het gewicht van uw voorwerp en de karaten kunt u uitrekenen hoeveel gram puur goud u in handen heeft. Een 14-karaats ketting van 20 gram bevat bijvoorbeeld 11,7 gram puur goud.  

70 procent van de goudprijs

Tegen de huidige goudprijs is die ketting ongeveer 500 euro waard. Maar houd er rekening mee dat u dit bedrag er niet voor gaat krijgen, want de kosten van de goudhandelaar en van omsmelting van het edelmetaal moeten er nog af. Een redelijk bedrag is minimaal 70 procent van de goudprijs. Trap dus niet in hoge lokprijzen waarmee goudinkopers op internet schermen; die blijken later in de winkel stukken lager te zijn.  

Meerdere goudkopers

Om een idee te krijgen hoeveel u voor uw ring, ketting, armband of munt kunt ontvangen, is het slim om altijd minstens drie goudinkopers, juweliers of lommerds te raadplegen. Vraag ook hoe zij hun bod hebben berekend. Zorg dat u op de hoogte bent van de actuele goudprijs. Die is in De Financiële Telegraaf te vinden.  

Slim antwoorden

De goudhandelaar zal u vragen stellen om te peilen of u een slimme of minder slimme klant bent. Geef aan dat u op zoek bent naar de hoogste prijs en dat u daarvoor ook naar de concurrentie wilt stappen. Maar over financiële problemen kunt u beter zwijgen, want dat leidt vrijwel altijd tot een lager bod.  

Stijgende prijzen

De goudprijs is in zeven jaar verviervoudigd, maar kan nog verder gaan stijgen. Als u niet zit te springen om geld, kunt u ook een deel van uw goud verkopen en de rest bewaren, in afwachting van verdere prijsstijgingen. Eric Mecking, auteur van het boek Geld, goud en zilver , ziet de goudprijs de komende jaren zelfs nog verdubbelen door de voortwoekerende financiële crisis. „Als de euro en de dollar gaan wankelen, grijpt men terug op goud. Ik zou daarom pas verkopen als de eerste goudwinkeltjes weer gaan sluiten.”