Nieuws/Binnenland
1123275
Binnenland

Klanten snackbar overvallen

Bij een brutale gewapende overval op Eetsalon de Heul in Wijk bij Duurstede moesten dit weekend niet alleen de medewerkers, maar ook de aanwezige gasten hun geld afstaan.

Toch was de overval voor eigenaresse Nicolle Kuijer geen volslagen verrassing. „Het afgelopen half jaar zijn er al tal van horecagelegenheden in ‘Wijk’ overvallen. Het was wachten tot wij aan de beurt waren.”

 

Cafetaria de Heul was zaterdagavond om kwart over tien eigenlijk al gesloten. Omdat er nog een paar mensen een frietje zaten te eten, bleef de voordeur nog even open. „Toen kwamen er opeens twee bivakmutsen binnen die riepen ‘dit is een overval’, aldus Kuijer. „ Iedereen is ontzettend geschrokken.”

Volgens Kuijer was het wachten tot haar cafetaria een keer aan de beurt was. Afgelopen zes maanden zouden er al zeker zeven gewapende overvallen in Wijk Bij Duurstede hebben plaatsgevonden. Zo waren eerder al textielzaak Zeeman en een benzinestation van Shell aan de beurt. Vorige week werd op vijftig meter van de eetsalon een poging tot beroving gedaan op een inwoonster die geld pinde.

Vredelievend

„Dit is niet meer het vredelievende stadje dat het een jaar geleden was. Toen kon je de fiets nog onafgesloten achterlaten. Die tijd is voorbij.”

Extra zuur voor de onderneemster is dat ze morgen met andere ondernemers bijeenkomen om te spreken over de golf van overvallen die het plaatsje aan de Lek teistert. Volgens Kuijer is iedereen met een kassa een potentieel doelwit. Vaak gaat het om kleine bedragen. „Dan weer vijftig euro en dan weer honderd euro en soms ook veel meer. Ze schrikken nergens voor terug.”

Daarom spreken de ondernemers morgen met elkaar over het geweld en wat te doen bij een overval op de thema-avond met de veelzeggende naam ‘laat je niet overvallen’. „ Helaas komt deze avond voor ons net te laat”, zucht Kuijer die zeker weet dat haar cafetaria ‘niet de laatste is die dezer dagen moet vrezen voor een overval’.

Verband

Ze ziet een verband tussen de overvallen die Wijk bij Duurstede teisteren. „We weten gewoon dat dit veelvuldig aan de gang is. We werken in angst. Sommige collega’s zijn al meer dan één keer aan de beurt geweest. Het is beangstigend omdat de daders jongemannen zijn. We schatten dat ze maar tussen de achttien en twintig jaar oud zijn.”

De politie zocht kort na de overval nog naar de daders die er te voet vandoor gingen. Daarbij werden speurhonden ingezet, maar dat leverde niets meer op. Het zou gaan om twee Nederlands sprekende mannen met donkere kleding. Getuigen wordt gevraagd zich te melden. „ Natuurlijk kijken we of er een verband is tussen de overvallen”, laat een politiezegsman desgevraagd weten.