Nieuws/Binnenland
1123279
Binnenland

Weekend was ijskoud, maar net geen record

Het weekeinde heeft bijna een kouderecord gebroken. De temperatuur zakte zaterdag en zondag diep, maar net niet ver genoeg. In De Bilt tikte de thermometer zondagmiddag heel even de 3 graden boven 0 aan. Als het kwik onder de 2,9 graden was gebleven, zou het de koudste 24 maart zijn die ooit is gemeten. Zaterdag was het 2,3 graden, ongeveer 1 graad warmer dan het record uit 1916.

De temperatuur lag rond het vriespunt, maar door de harde wind uit het oosten voelde het aan als strenge vorst. De gevoelstemperatuur lag zondagochtend in Groningen op min 16 graden. In de rest van het land lag de gevoelstemperatuur tussen de 10 en de 15 graden onder 0. Het komt maar een paar keer per jaar voor dat het zo koud aanvoelt. Dat dit eind maart gebeurt is helemaal bijzonder, aldus het KNMI. De laatste keer dat het zo koud was aan het einde van maart was in 1952.

Normaal is het rond deze tijd van het jaar zo'n 8 graden. Slechts een jaar geleden, op 23 maart 2012, was het in De Bilt met 19,7 graden zelfs warm. In Eindhoven werd het toen 20,4 graden.

De kou leidde bijna nergens in het land tot grote problemen. Veel sportwedstrijden werden uit voorzorg afgelast, vooral voor jonge kinderen. Ook enkele geplande evenementen gingen niet door. Wegwerkzaamheden zijn uitgesteld. De snelwegen in het zuiden en zuidwesten van het land waren glad door de sneeuw, maar dat heeft volgens de ANWB niet geleid tot ongelukken. Door de aanhoudende harde oostenwind stond het water in de Waddenzee en het Marsdiep erg laag. Daardoor kon de veerboot tussen Den Helder en Texel zowel op zaterdag als op zondag enkele uren niet varen.

In Friesland durfden enkele mensen het aan om te gaan schaatsen. Zo ging Herman van der Geest zondag met wat vrienden het ijs op in de Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden. „Eind maart schaatsen op natuurijs, ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan. We hebben wel 1,5 uur geschaatst. Er stond een mooi zonnetje aan de lucht”, zei Van der Geest. Het ijs was volgens hem 3 centimeter dik.

Vanaf dinsdag wordt het waarschijnlijk minder koud. De temperatuur stijgt geleidelijk en de wind zwakt af. Of er volgende week in het paasweekeinde normale temperaturen worden gehaald, is nog onzeker.