Nieuws/Buitenland
1123292
Buitenland

Obama trekt land in voor strengere wapenwet

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het land in om zijn voorstellen voor een strengere wapenwetgeving te verdedigen. Dat heeft een functionaris van het Witte Huis, die anoniem wilde blijven, zondag gezegd.

Obama wil onder meer strengere regels voor kopers van wapens. Ook is hij voorstander van een verbod van aanvalswapens. De wapenlobby NRA verzet zich fel tegen de plannen. Ook veel Republikeinen en sommige leden van Obama's eigen Democratische Partij wijzen een strengere wapenwetgeving af.

De Democraten in de Senaat hebben een voorstel voor een verbod van aanvalswapens inmiddels ingetrokken, omdat er te veel verzet tegen was. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meerderheid van de bevolking wel voor zo'n verbod is.

Niet alleen Obama, ook meer dan 900 burgemeesters voeren actie voor een strengere wapenwet. Burgemeester Michael Bloomberg van New York en burgemeester Thomas Menino van Boston leiden de campagne van de gemeentebestuurders.

„Wij zijn al sinds 2007 aan het vechten voor een stemming (over strengere wapenwetgeving)”, aldus Bloomberg. „Het staat nu vast dat die stemming over aanvalswapens en het strengere onderzoek van de antecedenten van kopers er komt”, zei Bloomberg. Hij kondigde aan dat er 12 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) wordt uitgetrokken voor tv-spotjes waarin de senatoren worden opgeroepen een strengere wapenwetgeving te steunen.