Nieuws/Binnenland
1123309
Binnenland

Barbaarse kou

Lichte tot matige vorst vanmorgen, sneeuwval in combinatie met harde tot stormachtige oostenwind in het zuiden, gevoelstemperaturen tot min 15 graden en sporadisch wat zon in het noorden: dat is het trieste winterse weerbeeld voor deze zondag.

 Er is bovendien kans dat het de koudste 24ste maart ooit wordt. Het dagmaximum in De Bilt staat op 2,9 graden en dateert uit 1916, aldus Weeronline.nl. Vandaag komt het amper boven de nul graden.De sneeuwval in combinatie met stuifsneeuw zorgt voor enkele centimeters winterse neerslag tot aan de grote rivieren. In België noteerde Kleine Brogel vannacht min 14 graden. Bij ons vroor het 4-7 graden.

De wind is vandaag hard tot stormachtig en voelt zonodig nog kouder aan dan zaterdag. Vooral rond het IJsselmeer en d Wadden is sprake van uitzonderlijke winterse omstandigheden. Sporters wordt aangeraden zich goed te kleden tegen de Siberische omstandigheden en ledematen in te smeten met vaseline. Mogelijk wordt net als zaterdag een aantal buitenevenementen geschrapt. 

IJs in Eemshaven

Zaterdag vormde zich ijs in de Eemshaven en in die van Volendam. De haven van Harlingen viel door de harde wind bijkans droog. Stuifsneeuw bedekte vooral Zeeland. In hè zuiden ligt een aantal centimeters sneeuw.Het extreem koude weer raken we maar moeizaam kwijt. Maandag en dinsdag neemt de felle oostenwind stukje bij beetje wat af.

Vaker zon

 Komende nachten vriest het licht of matig tussen 3 en 8 graden. De zon komt vanuit het noordoosten vaker tevoorschijn. Daardoor lopen de maxima wat meer op en komen uit op gemiddeld 3 graden. De vooruitzichten voor de Pasen zijn niet gunstig. Het koude weer blijft ook het volgende weekeinde in de kaarten. Tot en met de Pasen vries het in de nachten. Overdag loopt het kwik op naar maximaal 4-7 graden, veel te koud eind maart, begin april.