Nieuws/Binnenland
1123313
Binnenland

Syrische oppositieleider Al-Khatib stapt op

Het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie, Moaz Al-Khatib, is zondag opgestapt. Naar eigen zeggen wil de oppositieleider „meer vrijheid” om te kunnen werken buiten de officiële instituties.

De gematigde islamitische prediker Al-Khatib sprak zijn teleurstelling uit over de houding van de internationale gemeenschap tegenover Syrië. De Syrische oppositie heeft het buitenland lang gevraagd om financiële steun en wapens voor de rebellen die in Syrië tegen de regering van president Bashar al-Assad vechten.

De Syrische Nationale Coalitie, een verbond van tegenstanders van Assad, koos vorige week Ghassan Hitto tot voorlopige premier. Hitto moet een regering vormen die aantreedt in Syrië als Assad ten val komt.

Al-Khatib werd in november vorig jaar tot hoofd van de oppositie gekozen. Hij wordt gezien als een gerespecteerd persoon die partijen bij elkaar weet te brengen. Al-Khatib veroorzaakte daarna commotie door gesprekken met Assad voor te stellen in ruil voor de vrijlating van 160.000 gevangenen. De oppositie heeft herhaaldelijk verklaard pas te willen praten als de Syrische president is vertrokken.

Het Vrije Syrische Leger liet zondag ondertussen weten dat het Hitto niet als voorlopige premier zal erkennen. Het oppositieleger verklaarde dat Hitto was opgedrongen en niet door overeenstemming premier was geworden. Het leger is niet blij met hem omdat hij te weinig militaire kennis zou hebben.