Nieuws/Buitenland
1123317
Buitenland

'Rusland kan EU straffen'

Rusland zou wraak kunnen nemen op Europese bedrijven als de EU en Cyprus een hoge heffing op spaartegoeden overeenkomen. Moskou zal naar manieren zoeken om „de EU te straffen”, zei voormalige Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov in de Britse krant The Guardian op zondag.

Volgens de jongste plannen van Cyprus om de benodigde 5,8 miljard euro bijeen te brengen om de Europese noodlening van 10 miljard zeker te stellen, zal over tegoeden boven de 100.000 euro bij de Bank van Cyprus een heffing van 20 procent worden geheven. „Sommige Russen zullen dan zwaar lijden”, aldus Nekrassov. Rusland zal naar manieren zoeken om Europa terug te pakken. „Er is een aantal grote Duitse bedrijven actief in Rusland. Er zou onder meer gekeken kunnen worden naar het bevriezen van tegoeden. Rusland kijkt het voorlopig nog even aan”.

De EU hoeft volgens Nekrassov niet bang te zijn dat Moskou de gaskraan naar het westen dichtdraait. „Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarmee gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt”.

 

Klik hier voor een link naar The Guardian