Nieuws/Binnenland
1123328
Binnenland

Festivalseizoen staat voor de deur

De tentjes en regenponcho's kunnen weer van zolder gehaald. Meer dan 50.000 muziekliefhebbers verklaren komend weekend met 3 dagen Paaspop het nationale festivalseizoen voor geopend. Ondanks de barre economische tijden staat deze zomer een opvallend groot aantal nieuwe evenementen op het programma.

Paaspop in Schijndel geldt als officieuze aftrap van het festivalseizoen. Tussen Goede Vrijdag en eerste paasdag betreden meer dan 175 bands en acts uit binnen- en buitenland de tien podia op de Brabantse festivalweide. Op het affiche staan onder meer Skunk Anansie, Caro Emerald en Blof.

Nieuwkomer in de steeds verder uitdijende lijst van zomerse muziekfestivals is Here Comes the Summer. Het kleinschalige evenement wordt op 3 en 4 mei gehouden op Vlieland. De 1000 tickets voor het kleine zusje van het eveneens Vlielandse Into the Great Wide Open (6 t/m 8 september) waren binnen no time uitverkocht. Onder meer Bombay Show Pig, Eefje de Visser en Jacco Gardner staan op het programma.

Pinkpop wijkt dit jaar voor de derde keer in zijn bestaan af van het traditionele pinksterweekend, omdat Pinksteren te vroeg in het seizoen valt. Gokkend op betere weersomstandigheden dan eind mei, betreden van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni onder meer Green Day, Kings of Leon en Queens of the Stone Age de diverse podia in Landgraaf.

Ook festival Best Kept Secret beleeft dit jaar zijn debuut. Op 21, 22 en 23 juni zijn op evenemententerrein Beekse Bergen in Hilvarenbeek onder meer Alt-J, Arctic Monkeys, Portishead en Sigur Rós te zien. Op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam organiseert De Wereld Draait Door deze zomer voor het eerst een eigen muziekfestival: De Wereld Draait Buiten. Artiesten als Ben Howard, Triggerfinger en Tim Knol treden op zondag 7 juli aan.

In het weekend van 26 juli is het tijd voor het nieuwe 3-daagse festijn Welcome to the Village in een natuurgebied vlakbij Leeuwarden. Op het programma staan meer dan 50 acts, waaronder Daily Bread, Lucky Fonz III en Mister and Mississippi. In hetzelfde weekend vindt in Lichtenvoorde het jaarlijkse Zwarte Cross Festival plaats. Het grootste betaalde muziekfestival van Nederland biedt dit jaar naast veel motorcross optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Golden Earring en The Bloodhound Gang.

Lowlands, ook dit jaar binnen een paar uur na de start van de voorverkoop uitverkocht, staat van 16 tot en met 18 augustus op de agenda. Muziekliefhebbers krijgen in Biddinghuizen onder meer Slayer, Nine Inch Nails en Editors voorgeschoteld.