1123385
Nieuws

Anne Frankboom naar Ground Zero

De geest van Anne Frank leeft binnenkort voort op Ground Zero in New York. Een van de elf stekjes van de beroemde kastanjeboom wordt geplant in het park dat is aangelegd ter nagedachtenis aan de aanslagen op 11 september.

De plaatsen waar de stekjes de grond in gaan, zijn uitgekozen door het Anne Frank Center in New York. Behalve in New York komen er jonge boompjes in de Holocaustcentra in de staten Michigan en Washington. De bedoeling is met de aanplant de herinnering aan Anne Frank levend te houden en tolerantie te promoten.

,,We weten dat de boom een teken van hoop was voor Anne Frank die niet naar buiten kon,'' aldus directeur Yvonne Simons van het Anne Frank Center. ,,Ze schreef er over in haar dagboek. Voor ons zijn de bomen een symbool van hoop, groei en vernieuwing.''

Er komen ook boompjes bij de Central High School in Little Rock die in 1957 internationaal in de belangstelling kwam te staan door een rassenrel. Negen zwarte scholieren, de Negen van Little Rock, werden met medeweten van de gouverneur van de staat Arkansas geweigerd. Op last van president Dwight Eisenhower kregen zij begeleiding van het leger om de school binnen te komen.

Anne Frank keek uit op de kastanje toen ze tussen 1942 en 1944 met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis. Ze beschrijft de boom drie keer in haar dagboek. De Anne Frankboom was aangetast door een agressieve zwam en waaide 23 augustus 2010 om. Daarvoor waren uit de kastanje al jonge boompjes gekweekt.