Nieuws/Binnenland
1123590189
Binnenland

Coronacrisis: zondag 28 juni

Live | Nul coronadoden, 1 coronapatiënt erbij op intensive care

AMSTERDAM - Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is zondag met een persoon toegenomen, vergeleken met een dag eerder. Het zijn er nu 30. Op de verpleegafdelingen liggen 178 coronapatiënten, 2 minder dan zaterdag.

Intensive cares behandelen momenteel 541 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. Dat zijn er 32 minder dan een etmaal geleden. De totale IC-bezetting komt daarmee op 571 patiënten, een afname van 31, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

„Het aantal corona-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is stabiel en laag. Het zal niet tot nul dalen want er zijn nog steeds opnames. De overall bezetting op de intensive cares is onveranderd laag”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij ziet dat als „een teken dat de non-coronazorg achterblijft.”

„Die reguliere zorg moet echt weer opstarten, dat gaat nog veel te langzaam. Er worden nog weinig operaties uitgevoerd”, aldus Kuipers. Die patiënten liggen vaak na hun operatie op de intensive care. „Het aantal gewone ic-opnames kan dus omhoog. Maar er is zeker reden voor blijdschap. Met deze cijfers kun je alleen maar gelukkig constateren dat het goed gaat. Al is dat geen garantie voor de toekomst.”

Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de intensive care. Bijna drie maanden geleden, op 7 april, lagen daar 1424 patiënten, een record.

Het aantal mensen dat aan de coronabesmetting is overleden, bleef zondag onveranderd op 6105. Er zijn volgens officiële cijfers het afgelopen etmaal geen mensen aan het virus overleden, meldde gezondheidsinstituut RIVM.

Coronabesmettingen wereldwijd: 10 miljoen. Coronadoden: half miljoen

Het aantal mensen dat over de hele wereld is besmet met het coronavirus, is zondag de 10 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De Verenigde Staten tellen de meeste vastgestelde besmettingen: 2,51 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen.

Het aantal mensen dat over de hele wereld is overleden als gevolg van het coronavirus, is zondag de grens van 500.000 gepasseerd.

De Verenigde Staten hebben de meeste doden met 125.714 sterfgevallen, gevolgd door Brazilië met 57.070 doden en het Verenigd Koninkrijk met 43.634. De meeste vastgestelde besmettingen zijn ook in de VS: 2,53 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen.

In Europa zijn na het Verenigd Koninkrijk, Italië (34.738), Frankrijk (29.781) en Spanje (28.343) het zwaarst getroffen wat betreft het aantal doden als gevolg van de ziekte Covid-19.

Lees hier het liveblog van zaterdag 27 juni

Het laatste nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: