Nieuws/Binnenland

Hoekstra tijdens debat:

’Afschaffen dividendbelasting nodig door Brexit’

Door onze parlementaire redactie

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

ANP

Den Haag - Het afschaffen van de dividendbelasting is ’geen douceurtje’ voor het bedrijfsleven, zegt minister Hoekstra (Financiën). Volgens hem is het hard nodig om bedrijven in Nederland te houden, zeker nu er een Brexit voor de deur staat.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

ANP

Tijdens het debat over de financiële plannen van het nieuwe kabinet verdedigde de CDA-bewindsman het schrappen van de dividendbelasting zoals dat in het regeerakkoord is afgesproken door de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU.

Hoekstra wees daarbij op de risico’s die internationale ontwikkelingen zoals de op handen zijnde Brexit met zich meebrengen en het gevaar dat andere landen ’het tafelzilver’ binnenhalen omdat bedrijven volgens hem nu eenmaal scherp letten op het fiscaal beleid van landen bij hun vestigingskeuze.

Zo heeft het Verenigd Koninkrijk geen dividendbelasting. „We moeten niet naïef zijn”, benadrukte de minister. „Ik neem afstand van de suggestie dat we een douceurtje geven aan buitenlandse bedrijven.”

AkzoNobel

In dat kader vertelde hij ook over zijn bezoek aan Brussel, waar hij deze week van drie andere landen hoorde dat zij de winstbelasting ook willen verlagen om concurrerend te blijven. Ook herinnerde hij de Kamer aan de ophef die ontstond toen de Nederlandse multinational AkzoNobel dreigde te worden overgenomen. „De wereld was bijna te klein. Dat is precies de reden dat we dit doen.”

Ook staatssecretaris Snel verdedigde tijdens het debat het taksplan. „Het effect van de Brexit moeten we niet onderschatten”, waarschuwde hij. „De Engelsen zullen enorm hun best doen.”

Debat

De oppositie laat zich vooralsnog niet overtuigen. Volgende week komt er nog een debat met premier Rutte over de vraag hoe het plan om de dividendbelasting af te schaffen in het regeerakkoord is gekomen.

Lees meer over