Nieuws/Binnenland
1123837257
Binnenland

Opnieuw dode dolfijn aangespoeld: groepje bij Oosterscheldekering

Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee.

Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee.

Zierikzee - Opnieuw is er zondag een dolfijn aangespoeld aan de Zeeuwse kust bij Breskens. Het dier leefde nog toen het werd aangetroffen, maar overleed ondanks hulp al snel op het strand. Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee. Ook dit dier was levend gestrand en stierf niet veel later, meldt SOS Dolfijn op de website.

Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee.

Zaterdag lag er een dode dolfijn bij Zierikzee.

„Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren, dus werd er direct een plan gemaakt”, aldus de natuurorganisatie die noodhulp verleent aan walvisachtigen. De hulp mocht echter niet meer baten.

SOS Dolfijn vermoedt dat de zogenoemde gewone dolfijnen zeer waarschijnlijk deel uitmaakten van een klein groepje dat vrijdagmiddag te zien was bij de Oosterscheldekering. „Twee waarnemers zagen er rond vier uur een groep van twee tot mogelijk drie dolfijnen zwemmen”, aldus de organisatie. Onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht moet de doodsoorzaak uitwijzen.

De gewone dolfijn komt veelal voor in de subtropische en tropische wateren van de Atlantische en Grote Oceaan, evenals de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het dier is volgens SOS Dolfijn geen vaste bewoner van de Noordzee, maar komt af en toe wel langs.