Nieuws/Binnenland
1123897
Binnenland

Burger betaalt rekening fusies

Burgemeesters en wethouders van gemeenten die in 2011, 2012 en 2013 gefuseerd zijn en daardoor het veld moesten ruimen, hebben in totaal ruim 3,2 miljoen euro aan wachtgeld opgestreken.

De 34 gemeenten die de afgelopen drie jaar zijn opgegaan in elf gemeenten, moeten diep in de buidel tasten om de ex-bestuurders te betalen. In totaal maakten 55 wethouders en elf burgemeesters gebruik van de wachtgeldregeling en toucheerden ze forse bedragen belastinggeld. De elf burgemeesters kregen in totaal bijna 730.000 euro uit de staatskas uitgekeerd. Ex-wethouders weten de gemeentekas eveneens goed te vinden, blijkt uit de cijfers in handen van deze krant. Terwijl steeds meer bezuinigd moet worden, betaalden de gemeenten ondertussen wel 2.560.000 euro aan voormalig gemeentebestuurders.

950.000 euro

Gemiddeld wordt aan deze wethouders zo’n 2326 euro per maand aan wachtgeld overgeschreven. Uit de gegevens blijkt tevens dat de huidige gemeente Súdwest-Fryslân het meeste wachtgeld moet opbrengen. Aan dertien wethouders werd sinds de fusie in 2011 maar liefst 950.000 euro uitbetaald.

'Niet leuk'

„Dat is voor de burgers niet leuk, maar ja, ze hebben hier gewoon wel recht op”, zegt fractievoorzitter Hans Visser van CDA in de gemeente. „Dat zijn nu eenmaal de gevolgen van de fusie. De minister zou zich eens achter de oren moeten krabben en nadenken over deze gevolgen. Ook wethouders hebben sollicitatieplicht; maar een passende baan voor die mensen zoeken, zou misschien geld besparen.”