Nieuws/Binnenland
1123917
Binnenland

Dekker: eindtoets voor alle leerlingen groep 8

Alle leerlingen van groep 8 van de basisschool zullen voortaan een centrale eindtoets moeten maken. De toets zal tussen 15 april en 15 mei worden afgenomen. Scholen mogen zelf bepalen of ze hun toets afnemen van Cito of van een andere maker. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag in de Tweede Kamer.

Dekker zei verder dat het schooladvies van de leraar het belangrijkste moet zijn. Mocht de score van de eindtoets hoger uitpakken dan het advies van de leraar, dan wordt de school verplicht om het advies te heroverwegen. Past de school het advies niet aan, dan kan de ouder in beroep.

Ook is afgesproken dat de makkelijke Cito-toets, die scholen aanbieden aan leerlingen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan, nog 3 jaar gebruikt mag worden. Daarna moet er een zogeheten adaptieve test zijn. Dat is een toets die digitaal wordt afgenomen en zich automatisch aanpast aan het niveau van de leerling.

De staatssecretaris wist donderdagavond tijdens een pauze in het debat steun van oppositiepartijen CDA en D66 te verwerven voor zijn plannen. De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en heeft de oppositie dus hard nodig om te voorkomen dat wetten in de Senaat stranden.

Volgens Dekker zijn de wijzigingen van zijn wetsvoorstel „niet zo vreselijk schokkend”. Hij noemde de verschillen in opvatting tussen de coalitie en de oppositie „niet dermate groot dat ze niet overbrugd kunnen worden”. Het eindresultaat is volgens Dekker „goed verdedigbaar”. „Kinderen en scholen zijn hier goed mee uit.”