Nieuws/Binnenland
1123929
Binnenland

Dijksma wil vangstverbod wolhandkrab houden

Het kabinet voelt er helemaal niets voor om het vangstverbod op wolhandkrab uit met dioxine vervuilde wateren op te heffen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft het voorstel van SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en VVD, goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, donderdag ten stelligste ontraden.

Dijksma riep de Kamer op dit plan niet door te zetten. „Als u dat doet, gaat u echt een brug over. Als we hier nu zo handelen is het einde zoek”, aldus de bewindsvrouw die benadrukte dat ze namens haar collega Edith Schippers (Volksgezondheid) sprak.

Consumenten waarschuwen dat ze vooral niet te veel wolhandkrab met dioxine moeten eten, vinden VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP volstaan. Dijksma niet. „Er is vlees van de wolhandkrab op de markt, maar dat is schoon. Waar een gevaar voor de volksgezondheid is, hebben we het vangstverbod. Dat is verantwoordelijkheid nemen.”

Ze wees erop dat het vangstverbod op paling en wolhandkrab in vervuilde gebieden in 2011 op verzoek van de Kamer is ingesteld om vooral geen risico te nemen met de volksgezondheid. „Afschaffen van het vangstverbod betekent dat sterk vervuilde krabben toch op de markt komen.”

PvdA, SP en D66 willen niet dat consumenten de dieren krijgen voorgeschoteld. De wolhandkrab wordt vooral in China en Vietnam gegeten. Sjoera Dikkers (PvdA) verwijt coalitiepartner VVD dat het de Chinezen willens en wetens een gezondheidsrisico laat lopen. VVD'er André Bosman ziet geen probleem, zolang er maar een waarschuwing staat op het etiket. Elbert Dijkgraaf (SGP) meent dat deze wolhandkrab altijd nog schoner is dan de krabbetjes in China.

De bewindsvrouwen hadden de risico's van het eten van wolhandkrab op een rijtje gezet. Zo is de krab vier keer giftiger dan paling uit hetzelfde gebied die ook niet mag worden gegeten. Verder heeft vooral het bruine vlees van de krab zeer hoge dioxinewaarden, die 40 tot 100 keer hoger zijn dan de waarden in het witte vlees van de wolhandkrab. Chinezen vinden vooral het bruine vlees een delicatesse.