Nieuws/Binnenland
1123933
Binnenland

AIVD: 'doden' illustreren risico's jihad

Berichten over twee Nederlandse jihadstrijders die in Syrië zijn gesneuveld, illustreren het idee dat jongeren die naar dat land gaan daadwerkelijk worden ingezet om te vechten en daardoor risico's lopen. Dat zei een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AVID) donderdag.

Hij wees erop dat de dienst heel alert is op Nederlanders die naar Syrië reizen om daar als jihadstrijder mee te vechten in de burgeroorlog. De AIVD waarschuwt al enkele maanden dat tientallen Nederlandse jongeren dit doen.

Nog geen enkele Nederlandse instantie heeft overigens bevestigd dat er twee Nederlanders zijn omgekomen in Syrië, zoals diverse media meldden. Strijders die terugkomen naar Nederland, kunnen door hun denkbeelden en opgedane gevechtservaring een risico vormen voor ons land. Daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vorige week het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het op een na hoogste niveau.

Volgens sommige berichten komen de twee Nederlandse slachtoffers uit Delft. Volgens een woordvoerder van de gemeente Delft is dit echter niet bevestigd. Burgemeester Bas Verkerk van Delft roept jongeren uit zijn stad die eventueel overwegen naar Syrië te gaan om mee te vechten, wel op dit niet te doen. Verder kon de gemeente niets over de zaak zeggen.