Nieuws/Buitenland
1123949
Buitenland

Obama: nederzettingen niet goed voor vrede

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëliërs donderdag opgeroepen zich in te leven in de Palestijnen en te erkennen dat het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever de vooruitzichten op vrede schaadt. In een voortdurend door applaus onderbroken toespraak tot Israëlische studenten in Jeruzalem riep hij hen op van de politici te eisen dat zij risico's nemen om vrede te bereiken.

Voor hij op de tweede dag van zijn bezoek aan het Midden-Oosten de studenten toesprak, ontmoette Obama in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Na afloop van het 2 uur durende gesprek had hij ook kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid, maar hij ging niet zover dat hij van Israël eiste dat het land stopt met de bouw en uitbreiding van nederzettingen.

Obama zei voorstander te zijn van de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël, maar kwam niet met voorstellen. 3 jaar geleden liepen door Washington gesteunde besprekingen tussen Palestijnen en Israël stuk op de bouw van nieuwe nederzettingen in het Palestijnse gebied. Daarna is er nog nauwelijks sprake van een vredesproces en tot teleurstelling van de Palestijnen is Obama niet met een plan gekomen om het weer op gang te helpen.

Tijdens het bezoek van Obama werden de inwoners van de Israëlische plaats Sderot opgeschrikt door twee raketten die vanuit de westelijk daarvan gelegen Gazastrook waren afgevuurd. Niemand raakte gewond. Het was de tweede keer dat vanuit de Gazastrook raketten op Israël werden afgevuurd sinds een bestand in november een einde maakte aan 8 dagen van geweld tussen inwoners van het Palestijnse gebied en Israël. Een groep met banden met de terreurbeweging al-Qaeda eiste de verantwoordelijkheid voor de raketbeschieting op.

De Iraanse Opperste leider ayatollah Ali Khamenei dreigde donderdag met aanvallen op de Israëlische steden Tel Aviv en Haifa, als Israël Iran aanvalt. Israël en de Verenigde Staten verdenken Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, maar Israël staat een hardere houding voor dan Washington. De Joodse staat heeft al met militaire actie gedreigd.