Nieuws/Binnenland
1123964
Binnenland

Budget gerechten beter verdelen

Het budget voor de gerechten moet misschien anders worden verdeeld. Dat denkt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij heeft de Raad voor de rechtspraak gevraagd na te gaan of het totale potje beter kan worden verdeeld naar werklast.

De Raad gaat dit samen met de gerechten bekijken, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Hij heeft er vertrouwen in dat de Raad 'voortvarend' aan de slag gaat met noodzakelijke verbeteringen binnen de rechtspraak zelf en met de verhouding tussen de Raad en de verschillende gerechten.

Raadsheren van het gerechtshof Leeuwarden uitten vorig jaar in een 'manifest' kritiek op de 'productiedruk' in de rechtspraak en op de rol van de Raad voor de rechtspraak.

Opstelten heeft met de Raad voor de Rechtspraak afgesproken dat de financiering voor de rechtspraak in 2014 en 2015 op het huidige niveau blijft. Vanaf 2016 gaat de kostprijs echter omlaag. Dit is volgens de bewindsman mogelijk door een „betere inrichting van de bedrijfsvoering bij de gerechten en meer efficiency door digitalisering”.