Nieuws/Binnenland
1123966
Binnenland

Grof geweld bij museumroof

Bij de roof van zilveren topstukken uit het Stedelijk Museum in Zutphen is grof geweld gebruikt. Een woordvoerder van de politie zei donderdagmiddag dat er flinke vernielingen zijn aangericht om de zilveren voorwerpen te bemachtigen.

De diefstal werd woensdag gepleegd. Er verdwenen vier schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Ook is een hedendaags zilveren tafelstuk ontvreemd.

De politie wil nog niets kwijt over de manier waarop het museum is binnengdrongen. Ook op vragen over de beveiliging kan volgens een woordvoerder nog niets naar buiten worden gebracht. Donderdag is buurtonderzoek gehouden en technisch onderzoek in het museum gedaan.

Het museum gaat vrijdag weer open voor publiek.

Museumdirecteur Tiana Wilhelm zei donderdag „veel hartzeer” te hebben van de diefstal. „De historische waarde van het zilver is door de schoonheid en uniekheid groot. De zilverwaarde is maar gering”, zei Wilhelm. De geroofde artikelen behoren tot de topcollectie van het Stedelijk Museum en stonden opgesteld in de ruimte met Zutphense Schatten. Een deel van de voorwerpen had het museum in langdurig bruikleen. De eigenaren zijn van de diefstal op de hoogte gebracht.