Nieuws/Binnenland
1123970
Binnenland

Kamer kibbelt over vangstverbod wolhandkrab

Na ophef over paling uit met dioxine vervuilde wateren, vreest Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) nu een gifschandaal rond de wolhandkrab. SGP, CDA, PVV en VVD vragen het kabinet donderdag het in 2011 ingestelde vangstverbod voor de wolhandkrab per 1 april op te heffen.

Het verbod is ingesteld om te voorkomen dat met dioxine vervuilde wolhandkrab in de handel komt en op het bord van de consument belandt. Schouw vindt het onbegrijpelijk dat „kennelijk een Kamermeerderheid de belangen van de vissers boven de nationale volksgezondheid laat gaan”.

Elbert Dijkgraaf (SGP) stelt dat dit verzoek niet zomaar komt. „Er ligt onderzoek dat aangeeft dat de concentratie dioxine in de krab ongeveer de helft minder is. Als je dan kijkt hoe vaak de krab wordt gegeten, zijn wij ervan overtuigd dat het verantwoord kan. En het is ook goed voor de vissers.”

Schouw benadrukt dat twee keer per jaar van deze krabben eten, er al voor kan zorgen dat de maximaal toelaatbare blootstelling aan dioxines kan worden overschreden. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemen de wolhandkrab een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en willen het dier niet in de handel.

Ze zetten de risico's nog eens op een rijtje in een brief die ze donderdag naar de Kamer stuurden. Zo is de wolhandkrab gemiddeld 4 keer vuiler dan paling uit hetzelfde gebied die ook niet mag worden verkocht. Verder heeft vooral het bruine vlees van de krab zeer hoge dioxinewaarden, die 40 tot 100 keer hoger zijn dan de waarden in het witte vlees van de wolhandkrab.

VVD'er André Bosman vindt dat het probleem is op te lossen door mensen te waarschuwen voor het bruine krabvlees. „Ga er verstandig mee om: het witte vlees is eetbaar. Met melk en paling kan dit niet, want daar zit de dioxine overal. Hier moet je vooral het bruine vlees mijden.” Volgens Schouw eet je doorgaans zowel het witte als het bruine krabvlees. „Wat zet je dan op het blikje?”.

Wolhandkrab is een delicatesse in de Chinese en Vietnamese keuken en daarom een aantrekkelijke bron van neveninkomsten voor palingvissers.