Nieuws/Binnenland
1123975
Binnenland

Verschil met Fransen over wapenembargo blijft

De Nederlandse en Franse analyse van de situatie in Syrië komt „haast 100 procent” overeen, maar beide landen houden een verschil van inzicht over het opheffen van het wapenembargo. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag na een gesprek met zijn Franse collega Laurent Fabius.

Parijs en Londen willen de Syrische rebellen met wapens helpen zodat ze zich kunnen beschermen tegen bombardementen door het regime van president Bashar al-Assad. Timmermans vreest dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen en dat de regio daardoor verder kan destabiliseren.

Fabius deelt zijn zorgen over de mogelijke negatieve effecten van het opheffen van het wapenembargo, verklaarde Timmermans. Maar de Franse regering maakt „een andere afweging” als het erom gaat of dit risico wel voldoende kan worden afgedekt, voegde hij eraan toe. Fabius wil met het Syrisch verzet oplossingen zoeken om ongewenste verspreiding van wapens te voorkomen.

Volgens de Franse bewindsman wordt geen vooruitgang geboekt in Syrië, niet aan het front en niet in de politiek. Hij acht het risico groot dat Syrië uiteen valt als er niets gebeurt. Daarom wil hij het verzet aan wapens helpen. Daarmee kan dan ook de bevolking worden beschermd tegen bombardementen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU spreken vrijdag en zaterdag in Dublin over de kwestie. Het embargo loopt nog tot eind mei. Komt de EU niet tot overeenstemming, dan eindigt het wapenembargo. Volgens Fabius wordt er in Dublin in elk geval nog geen besluit genomen. Timmermans benadrukte dat hij streeft naar een Europese eensgezindheid. „Het laatste wat we kunnen gebruiken in een zo voor Europa vitale kwestie is dat het beeld ontstaat van een verdeeld Europa.”

Eerder op de dag sprak hij ook nog met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu over de toestand in Syrië. Davutoglu steunt het Frans-Britse plan om wapens te leveren aan het verzet. Voor Timmermans is Turkije „een belangrijke gesprekspartner” op dit onderwerp. Ankara geeft al steun aan de opstandelingen en het land huisvest meer dan 340.000 Syriërs van wie 190.000 vluchtelingen.