Nieuws/Buitenland
1123995
Buitenland

VN onderzoekt inzet chemische wapens Syrië

De Verenigde Naties stellen een onderzoek in naar het vermeende gebruik van chemische wapens in de strijd in Syrië. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag gezegd.

Het onderzoek moet zo snel mogelijk beginnen en is gericht op de melding van het Syrische regime dat opstandelingen verboden wapens hebben ingezet. Ban Ki-moon komt daarmee tegemoet aan het Syrische verzoek een onafhankelijke onderzoeksmissie te sturen.

De opstandelingen ontkennen chemische wapens te hebben gebruikt en beschuldigen op hun beurt de regering al-Assad ervan het wapentuig te hebben ingezet. De Syrische Nationale Coalitie, waarin veel opstandelingengroepen zijn verenigd, heeft ook aangedrongen op een internationaal onderzoek.

De OPCW zal de VN bijstaan in het onderzoek, maakte de in Den Haag gevestigde Internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bekend. „Gezien de veiligheidssituatie in Syrië is een gedegen voorbereiding van belang. De OPCW zal nauw samenwerken met de VN in het opzetten en uitvoeren van deze missie.”

In de organisatie zijn bijna alle landen in de wereld vertegenwoordigd met uitzondering van Angola, Noord-Korea, Egypte, Somalië en Syrië. De OPCW zet zich in voor de vernietiging van alle chemische wapens in de wereld en wil voorkomen dat ze ooit nog worden gebruikt.