Nieuws/Buitenland
1124002
Buitenland

Erdogan: hele postieve oproep Öcalan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de oproep van de Koerdische leider Abdullah Öcalan om de wapens neer te leggen „heel positief” genoemd. Hij deed dat donderdag in een persconferentie na een gesprek met premier Mark Rutte.

,,Ik vind dit een hele positieve benadering en een hele positieve oproep. Maar het belangrijkste is in hoeverre het toegepast en uitgevoerd gaat worden. Dat is heel belangrijk. Zodra dat gebeurt, zal het hele klimaat in Turkije en in de regio veranderen. Ik geloof daar oprecht in'', zei Erdogan.

Hij zei dat als mensen die betrokken zijn bij de gewapende strijd het land verlaten, dat rust met zich mee zal brengen. Dat zou ook betekenen dat de Turkse veiligheidsdiensten geen operaties meer hoeven uit te voeren. De uitvoering van het staakt-het-vuren is van ,,eminent belang'', benadrukte Erdogan.

Negatief vond hij dat er bij de bijeenkomst in Diyarbakir, waar de brief van Öcalan werd voorgelezen, geen Turkse vlaggen te zien waren. ,,Dat is volgens mij de provocatieve benadering van mensen die niet gediend zijn van dit proces. Ik ben een premier die eerder in Diyarbakir heeft gezegd dat wij één natie zijn, één vlag, één staat.'' De uitingen tijdens de demonstratie in Diyarbakir ,,botsen'' volgens Erdogan met de brief van Öcalan.

Ook Rutte verwelkomde de oproep van Öcalan. Hij pleitte voor een stap-voor-stap-benadering. ,,Dat geeft hoop en is van het allergrootste belang om het proces verder te brengen.''

Elders in Den Haag was de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken op bezoek bij zijn ambtgenoot Frans Timmermans. Fabius noemde de ontwikkelingen in Turkije ,,positief''. Hij verklaarde dat ,,alles wat richting een vreedzame oplossing gaat onze steun krijgt''. Timmermans kwalificeerde de oproep van Öcalan als ,,goed nieuws''. Hij is blij dat de Koerdische leider nu ,,duidelijk kiest voor de vreedzame weg bij het vinden van een oplossing''.