Nieuws
1124006
Nieuws

Stelling: "Ik vind het bezwaarlijk dat ik met mijn auto getraceerd kan worden door de politie"

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil het systeem waarbij camera's in het verkeer kentekens vastleggen graag uitbreiden. Er is veel kritiek op de plannen.

Camera's scannen kentekens van voertuigen in het verkeer voor controle. De gegevens worden direct automatisch vergeleken met kentekens van voertuigen die op naam staan van bekenden van de politie. Levert de kentekenvergelijking een 'hit' op, dan onderneemt de politie actie. De 'no hits' gaan momenteel nog gelijk de prullenbak in.

Straks mag de politie de 'no hits' vier weken opslaan en gebruiken voor het oplossen van misdaden. Het opslaan van de kentekens gebeurt overigens zonder persoonsnaam.

De plannen leveren veel kritiek op. De Raad van State is niet enthousiast en de Stichting Privacy First wil niet dat de politie deze mogelijkheid krijgt. "Iedere burger wordt door deze maatregel een potentiële verdachte", zo vindt de organisatie. Gerard Schouw van D66 noemt het 'een middel erger dan de kwaal'. Het uitgeven van miljoenen om onschuldige burgers te volgen om enkele openstaande boetes te innen vindt Schouw te ver gaan.

Vind jij het bezwaarlijk wanneer je met je auto getraceerd kan worden door de politie? Zie jij een ander alternatief?

Reageer hier