Nieuws/Binnenland
1124008
Binnenland

Ambtenaren bepaalden publicatiedatum rapport

Het adviesrapport van de jongerenraad over een „vervaagd seksuele moraal” van Rotterdamse jongeren mocht pas naar buiten na akkoord van de gemeente Rotterdam. Dat staat zwart op wit in een mail aan de jongerenraad, stelde D66-raadsid Jos Verveen donderdag in de gemeenteraad van Rotterdam.

Daar wordt gesproken over de „zware druk” die Rotterdamse ambtenaren zouden hebben uitgeoefend op de jongerenraad om aanpassingen in het rapport te doen. Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad wilden van verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA) weten of dit waar is. Pas na herhaaldelijk verzoek stemde hij toe de mailwisseling tussen de ambtenaren en jongerenraad te openbaren.

De Jonge werd zwaar onder vuur genomen omdat hij het onder meer gebruikelijk vindt dat je vooraf met een adviesorgaan overlegt over een uit te brengen rapport. Verscheidene partijen zetten daar vraagtekens bij omdat, zoals in het geval van de jongerenraad, sprake is van een subsidierelatie. „Dan is het niet verstandig om je met de inhoud te bemoeien “, stelden onder meer de PvdA, Leefbaar Rotterdam en de SP.

Volgens de wethouder was er geen sprake van „zware druk”. Hij noemde het „normaal overleg”, maar daar verbaasde raadsleden zich over toen Verveen stelde dat drie verschillende ambtenaren in 3,5 uur tijd 13 keer hadden gebeld over het rapport. Zo zouden ze hebben geëist foto's uit het rapport te halen, tekstuele aanpassingen te doen en het rapport signaaladvies te noemen in plaats van onderzoek. Komende weken moet duidelijk worden hoe de feiten precies liggen, als De Jonge met nog meer informatie naar buiten komt.