Nieuws
1124013
Nieuws

'Hackers doden is gerechtvaardigd'

Het doden van hackers in gevallen van cyberoorlog moet binnen de regels vallen van internationale oorlogsvoering. Dat staat in een nieuw rapport dat is geschreven in opdracht van de NAVO waarin wordt bekeken hoe internationale wetgeving ingezet kan worden tegen digitale aanvallers.

In het adviesrapport staat dat een staat een vijandelijke hacker mag doden als deze met zijn acties zelf doden op zijn geweten heeft, of als hij grootschalige schade aan infrastructuur heeft toegebracht.

Een dergelijke fysieke repressaille moet overigens alleen toegestaan worden als er al sprake is van fysieke oorlogsvoering. Een digitale tegenaanval geniet in de eerste instantie de voorkeur.

Ook hopen de schrijvers van de Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare dat in de regels wordt opgenomen dat door staten ingezette hackers geen aanvallen uitvoeren waarbij snel burgerslachtoffers vallen. Zo moet het platleggen van ziekenhuizen en kerncentrales gezien worden als een aanval op burgers.