Nieuws
1124020
Nieuws

Cyprotisch 'solidariteitsfonds' in de maak

De omstreden belasting op spaargeld ligt, ook in aangepaste versie van het plan, niet meer op tafel bij het crisisoverleg tussen regering en parlement in Cyprus. Dat heeft parlementsvoorzitter Yiannakis Omirou donderdag gezegd.

Politici overleggen koortsachtig over een ,,plan B'' na de afwijzing eerder deze week van een plan om spaarders te laten meebetalen aan de redding van Cyprus. Het land moet een kleine 6 miljard euro bijeenschrapen om in aanmerking te komen voor 10 miljard euro aan Europese financiële steun.

De partijleiders willen een ,,solidariteitsfonds'' opzetten, zei parlementariër Averof Neophytou van de regerende partij. Daarin kunnen staatsbezittingen bijeen worden gebracht die als onderpand kunnen dienen voor een noodlening. Neophytou zei verder dat hij donderdag nog geen stemming verwacht in het parlement.

Een regeringswoordvoerder bevestigde dat de politieke partijen overeenstemming hebben bereikt over zo'n fonds, waarvan de details nog nader moeten worden uitgewerkt. Hij zei dat het kabinet donderdagavond bijeenkomt om het voorstel te bespreken.

 

Volg al het nieuws over Cyprus via DFT.