Nieuws
1124022
Nieuws

ING: Rekening Cyprus uiteindelijk bij Europese belastingbetaler

De spanning rond de Cyprussoap begint immense vormen aan te nemen. Wat als de Cyprioten zelf niet aan het benodigde €6 miljard kunnen komen om het eigen land te redden. ,,Meest waarschijnlijk is dat Europa Cyprus niet in handen van Rusland wil laten komen en ook niet uit de euro wil laten gaan. En dat Europa dus zelf extra gaat bijspringen, bovenop het oorspronkelijke bedrag. De rekening komt dan toch weer bij de belastingbetaler."

Dat zegt Simon Wiersma van het ING Invesment Office. Daarbij speelt volgens hem een rol dat Rusland niet over de brug lijkt te komen met een bail-out-lening, dat Europa Cyprus, ondanks de kleine omvang, niet failliet wil laten gaan (uit angst voor een domino-effect), en dat Europa bovendien niet wil dat Cyprus uiteindelijk in Russische handen komt. Bovendien wil de ECB dat er maandag een deal is, anders zou het stoppen met geldinjecties in de Cypriotische bankensector.

Het feit dat Cyprus nu bezig is met een solidariteitsfonds op te bouwen, waarmee men leningen wil uitschrijven met staatsbezittingen als onderpand (vermoedelijk onder andere pensioenfondsen en kerkelijke bezittingen), ziet Wiersma als wanhoopsoffensief. ,,De nervositeit onder politici begint toe te nemen. Mogelijk kan Cyprus een deel van het benodigde bedrag ophalen en gaat Europa vervolgens akkoord."