Nieuws
1124030
Nieuws

Spamboetes voor loterijen

Drie grote Nederlandse loterijen hebben een boete te pakken van 200.000 euro wegens het rondsturen van spam-mails. De sanctie is opgelegd door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).

De BankGiro Loterij, Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij maken deel uit van de Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. Tussen 1 oktober 2009 en 30 juni 2010 verstuurde de organisatie ruim 78 miljoen commerciële e-mails, zonder dat de ontvangers daarvoor toestemming hadden gegeven.

Volgens OPTA was het voor consumenten niet duidelijk genoeg dat ze zich inschreven voor de e-maildiensten, waaronder nieuwsbrieven.

Overigens kregen ze deze ook als ze hadden aangegeven deze niet te willen ontvangen. Om er weer vanaf te komen, moest men per post laten weten zich uit te willen schrijven. Iets wat nog eens extra lastig bleek, omdat de e-mails van verschillende afzenders kwamen.

Er zijn ook geregeld klachten geweest over de telefonische benaderingen van de Goede Doelen Loterijen. Naast de boete heeft OPTA geëist dat de organisatie met concrete plannen voor verbetering komt.

In de tussentijd houdt OPTA de Goede Doelen Loterijen nauwlettend in de gaten.