Nieuws/Binnenland
1124039
Binnenland

'Goede hoop' op deelname EU-missie in Mali

Frankrijk heeft „goede hoop” dat Nederland toch nog gaat meedoen aan de EU-trainingsmissie in Mali. Dat zei de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken donderdag na overleg met zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans.

Franse militairen vielen begin dit jaar het Afrikaanse land binnen om te voorkomen dat radicale moslimstrijders nog verder zouden oprukken. Samen met het Malinese leger hebben de Fransen de extremisten uit het grootste deel van het land verdreven.

Meer dan twintig EU-landen sturen circa 200 trainers om Malinese militairen op te leiden. Nog eens 250 EU-militairen gaan mee om de trainers te beschermen. Het kabinet denkt nog na over een bijdrage, maar Fabius heeft „goede hoop dat het antwoord positief zal zijn”.

Fabius dankte het kabinet voor de logistieke en praktische steun die ons land heeft gegeven aan de militaire interventie van de Fransen. Nederlandse militaire transportvliegtuigen hebben Frans materieel naar Tsjaad en Bamako, de hoofdstad van Mali, gebracht.

Vooral de PvdA (de partij van Timmermans) wil graag een bijdrage leveren aan de trainingsmissie. Coalitiepartner VVD loopt hier echter niet echt warm voor.