Nieuws/Buitenland
1124045
Buitenland

Iran dreigt tijdens bezoek Obama aan Israël

Als Israël een aanval uitvoert op Iran, zal de Islamitische Republiek de Israëlische steden Tel Aviv en Haifa vernietigen. Dat heeft de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei donderdag gezegd.

Khamenei sprak terwijl de Amerikaanse president Barack Obama in Israël was voor zijn eerste officiële bezoek aan dat land. Op de agenda staat onder meer het nucleaire programma van Iran, waar Israël en de VS tegenstander van zijn. Israël heeft met militaire actie gedreigd tegen Iran als het zijn nucleaire programma niet staakt.

Israël en westerse landen verdenken Iran ervan een kernwapen te willen ontwikkelen. Iran zegt nucleaire technologie alleen na te streven voor vreedzame doeleinden.

Khamenei liet weten niet optimistisch te zijn over onderhandelingen met de Verenigde Staten over het nucleaire programma, maar ze ook niet af te wijzen. Volgens hem willen de VS de kwestie eigenlijk ook niet oplossen. Als de Amerikanen dat zouden willen, ligt de oplossing „om de hoek”, benadrukte de Iraanse Opperste Leider. Iran wil volgens Khamenei dat de wereld het „natuurlijke recht erkent” van zijn land om uranium te verrijken.