Nieuws
1124047
Nieuws

PvdA wil parkeertarief per minuut

Automobilisten die op straat of in een gemeentelijke garage parkeren, hoeven als het aan de PvdA ligt nooit meer te veel te betalen. De partij diende donderdag een initiatiefwet in die gemeenten verplicht om parkeertarieven per minuut te berekenen.

„Het komt nu voor dat automobilisten voor een vol uur betalen als ze bijvoorbeeld maar 31 minuten geparkeerd staan,” constateert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. „Dat is oneerlijk en onnodig.” Bovendien is betalen voor wat je gebruikt al lang de gewoonte in andere sectoren. „Bellen betaal je per seconde, benzine betaal je per milliliter en drinkwater betaal je per liter.”

Daarbij ergeren mensen zich volgens onderzoek groen en geel aan de door de gemeente vastgestelde tijdvakken, stelt Kuiken. „Dit is terecht een grote ergernis”, vindt ze. „Betalen per minuut sluit beter aan bij het rechtvaardigheidsgevoel van consumenten.”

Eerlijker

Daar waar het technisch mogelijk is om per minuut te betalen voor parkeren, moet dat meteen na ingaan van de wetswijziging gebeuren, vindt de PvdA. Automaten die dit tarief niet kunnen berekenen moeten op termijn worden vervangen. Uiteindelijk wil de PvdA dat ook commerciële parkeergarages op de minuut gaan afrekenen. „Daar gaan we volgende week al mee aan de slag”, aldus Kuiken.

Winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland is blij met het voorstel. „We hopen op brede steun in de Tweede Kamer”, zegt een woordvoerster. De organisatie vindt betalen per minuut eerlijker voor de consument. „Zij kunnen nu makkelijker een aankoop doen in de binnenstad, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.”

Leefbaarheid

De parkeertarieven schrikken nu consumenten af om een snelle boodschap in de binnenstad te doen, denkt de organisatie. „Dus betalen per minuut kan ook goed zijn voor de leefbaarheid van binnensteden”, stelt de zegsvrouw.