Nieuws/Binnenland
1124058
Binnenland

Rustig verloop demonstratie tegen Erdogan

Een demonstratie in Den Haag tegen de Turkse premier Tayyib Erdogan is donderdag rustig verlopen. Zo'n honderd mensen deden mee aan de protestactie. Rond 14.30 verlieten de meeste demonstranten Het Plein. Volgens de politie hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er was een aantal sprekers en er werden leuzen geroepen tegen de Turkse premier.

Migrantenorganisaties uit Turkije protesteerden in Den Haag tegen de politiek die Erdogan voert tegen Syrië, Koerden, Alevieten, minderheidsgroepen en werkenden. Ook zijn ze tegen bemoeienis van de Turkse regering met Turken in Nederland. „Minderheden worden onder Erdogan onderdrukt in Turkije, er is geen persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting staat ook al jaren onder druk”, aldus een van de organisatoren Nuri Karabulut, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging DIDF.

„In de zaak met het pleegkind Yunus is er in Turkije een walgelijke campagne gevoerd, waarbij zelfs de seksuele geaardheid van de pleegouders er is bijgehaald. Als er al een probleem met de jeugdzorg is, is dat een Nederlands probleem dat ook hier moet worden opgelost. Daar heeft Turkije niks mee te maken.”

Erdogan is donderdag in Nederland voor een officieel bezoek.