Nieuws/Binnenland
1124082
Binnenland

Duur verblijf tbs-kliniek moet omlaag

De gemiddelde verblijfsduur van 10 jaar in een tbs-kliniek is te lang, vindt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Er moet ook gekeken worden naar andere behandelmethoden.

Hoeveel korter de gemiddelde duur moet worden, gaf hij donderdag niet aan. En hij wees erop dat uitzonderingsgevallen noodzakelijk zullen blijven.

Van proefverloven met een enkelband is hij toch niet zo'n voorstander, zo bleek, al vindt zijn eigen VVD dat wel wat omdat het de opsporing vergemakkelijkt van tbs-ers die op de loop gaan. Het onderwerp komt later opnieuw aan de orde.

Teeven gaat ook kijken naar (de wenselijkheid van) het meerdere keren opleggen van tbs voor hetzelfde feit, zei hij op vragen van de PVV. Nu gebeurt dat wel, maar de vraag is of een tweede tbs wel zin heeft als de eerste kennelijk ook al te weinig heeft opgeleverd.

Teeven sloot sluiting van tbs-klinieken in het kader van de komende bezuinigingen niet uit. Maar bezuinigingen leiden volgens hem niet automatisch tot kwaliteitsverlies. Expertise moet worden gehandhaafd, vindt hij .