Nieuws/Buitenland
1124084
Buitenland

Pepperspray belastingvrij in New Delhi

Spuitbussen met pepperspray zijn voortaan belastingvrij aan te schaffen in de Indiase hoofdstad New Delhi. De maatregel is bedoeld voor vrouwen die zich willen beschermen met pepperspray tegen aanvallers, zei regeringschef Sheila Dikshit van New Delhi donderdag tegen Indiase media.

„Wij gaan ze ook trainingen geven om ze weerbaarder te maken”, zei Dikshit, die haar begrotingsplan presenteerde.

Aanleiding voor de maatregelen is de dodelijke groepsverkrachting van een 23-jarige studente in een bus in New Delhi, december vorig jaar. De zaak leidde tot straatprotesten in de hoofdstad en andere steden en tot een nationaal debat over seksueel geweld tegen vrouwen in India.

Het Indiase parlement keurde donderdag ook een nieuwe wet goed die voorziet in strengere straffen voor seksuele misdaden, zoals verkrachting, zuur gooien in het gezicht van een vrouw, mensenhandel en stalking. Voor mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan verkrachting, geldt de doodstraf.

De wet wordt gezien als een belangrijke stap om het geweld tegen vrouwen aan banden te leggen. Voor veel activisten gaat deze zogenoemde antiverkrachtingswet niet ver genoeg. Ze betwijfelen bovendien of de wet goed wordt nageleefd.