Nieuws/Buitenland
1124095
Buitenland

Koerdische leider roept op tot bestand

De leider van de Koerdische PKK, Abdullah Öcalan, heeft zijn beweging donderdag opgeroepen tot een staakt-het-vuren. De strijders van de PKK zouden zich ook moeten terugtrekken uit Turkije. „We zijn op een punt gekomen dat wapens tot zwijgen worden gebracht en gedachten zullen spreken”, liet calan weten.

De oproep wordt gezien als het begin van politieke onderhandelingen tussen Turkije en de PKK over een permanente wederzijdse wapenstilstand.

Honderdduizenden Koerden waren donderdag in het zuidoosten van Turkije samengekomen in afwachting van de oproep die al was aangekondigd. In de stad Diyarbakir werd de verklaring van de gedetineerde calan voorgelezen in het Koerdisch en in het Turks. De verklaring kwam tijdens Newroz, het Nieuwjaar voor Koerden.

Gevangenis

De oproep komt volgens Koerdische ingewijden na lang overleg tussen de Turkse regering en de PKK. Öcalan zit vast op het gevangeniseiland Imrali. Hij spreekt met de buitenwereld via Koerdische politici die hem deze week voor de derde keer bezochten.

Het is niet bekend of het Turkse leger ook al een bestand in acht neemt. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is donderdag in Nederland. De PKK heeft vaker een wapenstilstand afgekondigd. Dat leidde toen niet tot een doorbraak in politieke besprekingen. De afgelopen jaren laaide de strijd juist weer op met honderden slachtoffers tot gevolg.

Onafhankelijk

De PKK begon de gewapende strijd in 1984. Sindsdien zijn tussen 40.000 en 45.000 mensen omgekomen. Aanvankelijk wilde de PKK een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije en delen van de omliggende landen waar Koerden een meerderheid vormen.

Begin deze eeuw liet de PKK de eis voor onafhankelijkheid varen. De PKK heeft enkele jaren geleden laten weten de wapens te willen inleveren in ruil voor meer politieke en culturele rechten voor Koerden.

Terroristen

Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten zien de PKK als een terroristische organisatie. De groepering is internationaal actief. Ook in Nederland heeft dat meermaals tot spanningen geleid tussen Koerden en Turken.

In 2011 bijvoorbeeld werd het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam (KNCCA) aangevallen tijdens een demonstratie van Turken. Afgelopen december werden in de Zeeuwse plaats Ellemeet tientallen mensen opgepakt omdat ze lid zouden zijn van de verboden PKK.