Nieuws/Binnenland
1124108
Binnenland

Sea sheperd doet aangifte tegen Japans walvisschip

Antiwalvisvaartgroep Sea Shepherd heeft opnieuw in Nederland aangifte gedaan tegen de bemanning van een schip van de Japanse walvisvaartvloot.

De activisten probeerden in februari voor de kust van Antarctica te voorkomen dat de walvisvaarder Nisshin Maru kon bijtanken, maar zouden volgens de aangifte zijn aangevaren en vanaf het Japanse schip zijn bestookt met explosieven. Een van de schepen raakte zo zwaar beschadigd dat het noodsignaal 'May Day' moest worden gegeven. Dat heeft hun advocaat Liesbeth Zegveld donderdag laten weten, zo meldt De Volkskrant.

Zeeroof

Volgens haar heeft het schip de Nisshin Maru zich schuldig gemaakt aan zeeroof, geweld tegen bemanningsleden, het vernielen van schepen en een poging tot doodslag. De aangifte gaat over incidenten op 20 en 25 februari en is ingediend bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM). De bemanning van de schepen van de milieuactivisten heeft beelden gemaakt van de incidenten.

Vollopen

Sea Shepherd demonstreert al jaren tegen de Japanse walvisvaart en probeert met allerlei acties te voorkomen dat de Japanse walvisvaarders de walvissen aan boord kunnen halen. 'De schipper van de Nisshin Maru viel de schepen aan door ze meerdere keren aan te varen, met waterkanonnen de machinekamers vol te laten lopen en zo de motoren te saboteren en explosieven te gooien', vertelt Zegveld. 'En dat terwijl in de buurt een schip vol brandstof lag.'